HTML Objecten


Handleiding HTML Inhoud HTML | Inhoud CSS | Trefwoordenregister | Begin


Inhoud onderdeel: Introductie objecten | Plug-ins en ActiveX controls | Afbeeldingen | Image maps | HTML-documenten | Java applets | QuickTime filmpjes | Macromedia Flash animaties | Geluidsfragmenten

Gerelateerde elementen: APPLET | BGSOUND | EMBED | NOEMBED | OBJECT | PARAM


HTML-documenten

HTML 4.0 biedt twee mogelijkheden om een HTML-document in een ander HTML-document op te nemen: in een inline frame via het IFRAME element en als object met behulp van het OBJECT element.

Het IFRAME element wordt ondersteund Microsoft Internet Explorer vanaf versie 3.0, Mozilla, Netscape Navigator vanaf versie 6.0 en Opera vanaf versie 6.0. Wat betreft de ondersteuning van het OBJECT element door de verschillende browsers geldt:

  • Microsoft Internet Explorer plaatst een HTML-document altijd in een inline frame, ook als het BORDER attribuut is opgenomen met de waarde "0". Het object wordt niet herkend als de waarde van het NAME attribuut van het OBJECT element gebruikt wordt in het TARGET attribuut in het A element. Het is daardoor niet mogelijk een ingesloten HTML-document te vervangen door een ander document met een hyperlink in het hoofddocument of in een ander frame.
  • Netscape Navigator 4 ondersteunt geen HTML-documenten via het OBJECT element.
  • Netscape Navigator 6.0 en 6.1 ondersteunen geen HTML-documenten via het OBJECT element. In Netscape Navigator 6.2 en hoger, Mozilla en Firefox is de ondersteuning correct.
  • In Opera 4.0 en hoger is de ondersteuning correct. Het BORDER attribuut kun je (met de waarde "0") wel gebruiken om de rand om het object weg te laten, maar niet om de dikte van de rand te bepalen.

Vooral vanwege de beperkte mogelijkheden van het vervangen van ingesloten HTML-documenten in Microsoft Internet Explorer, wordt geadviseerd het IFRAME element te gebruiken. Voor een uitgebreide toelichting op de mogelijkheden van inline frames wordt verwezen naar het onderdeel Frames. Hier wordt slechts een enkel voorbeeld opgenomen.

Bij het IFRAME element leg je met het SRC attribuut vast welk document ingesloten moet worden. De attributen WIDTH en HEIGHT bepalen de afmetingen van het inline frame. Het FRAMEBORDER attribuut geeft aan of er wel (de waarde "1") of geen (de waarde "0") rand om het frame geplaatst moet worden.

<P><IFRAME SRC="htmldoc01.html" WIDTH="220" HEIGHT="150">
De browser ondersteunt het IFRAME element niet.
</IFRAME></P>

Als je het OBJECT element gebruikt om een HTML-document in te sluiten, leg je met het DATA attribuut vast om welk document het gaat. De attributen WIDTH, HEIGHT bepalen de afmetingen van het object en het TYPE attribuut maakt aan de browser bekend om wat voor type object het gaat (in dit geval "text/html"). Met het BORDER attribuut leg je de dikte van de rand om het object vast.

<P><OBJECT DATA="htmldoc02.html" WIDTH="220" HEIGHT="150" TYPE="text/html">
De browser ondersteunt het OBJECT element niet, of kan het HTML-document niet insluiten.
</OBJECT></P>

Van deze voorbeelden is een schermafdruk gemaakt, met links de oplossing met het IFRAME element en rechts die met het OBJECT element.

Voorbeeld IFRAME en OBJECT

Bekijk in een nieuw venster of de browser het insluiten van HTML-documenten ondersteunt.

N.B. Wanneer JavaScript is toegestaan, wordt dit voorbeeld geopend in een nieuw venster zonder schuifbalken. Wanneer je gebruik maakt van Microsoft Internet Explorer, kun je dan een illustratie zien van de wijze waarop deze browser het OBJECT element geïmplementeerd heeft. Hoewel het met JavaScript geopende nieuwe venster en het object in het document in dat venster (het HTML-document dus) in principe niets met elkaar te maken hebben, is de verticale schuifbalk voor het OBJECT element (rechts) verdwenen. Een deel van de tekst blijft daardoor onzichtbaar. Bij het inline frame (links) wordt de schuifbalk wel correct weergegeven. Wil je zien hoe de weergave van Microsoft Internet Explorer "normaal" is, dan moet je met de muis rechtsklikken op bovenstaande hyperlink en kiezen voor 'Openen in nieuw venster'.

Bij het IFRAME element bepaal je met het FRAMEBORDER attribuut of wel (met de waarde "1") of geen (met de waarde "0") rand om het frame geplaatst moet worden. Bij het OBJECT element plaatst Microsoft Internet Explorer altijd een 3-D rand. Mozilla en Netscape Navigator 6.2 en hoger plaatsen standaard geen rand, maar met het BORDER attribuut kun je aangeven dat je een vlakke rand van een bepaalde dikte wilt. Opera plaatst standaard wel een 3-D rand, maar het BORDER attribuut met de waarde "0" zorgt ervoor dat de rand verdwijnt. Het BORDER attribuut heeft in Opera echter geen invloed op de dikte van de rand.


Wanneer je een HTML-document insluit, dan wil je het misschien ook kunnen vervangen door een ander document. Als je daarvoor een hyperlink in het hoofddocument of in een ander frame wilt gebruiken, dan moet je het NAME attribuut toevoegen aan het IFRAME of het OBJECT element.

<P><IFRAME SRC="htmldoc03.html" WIDTH="220" HEIGHT="150" FRAMEBORDER="0" NAME="ifr">
De browser ondersteunt het IFRAME element niet.
</IFRAME></P>

<P><OBJECT DATA="htmldoc05.html" WIDTH="220" HEIGHT="150" TYPE="text/html" BORDER="0" NAME="obj">
De browser ondersteunt het OBJECT element niet, of kan het HTML-document niet insluiten.
</OBJECT></P>

De naam die je met het NAME attribuut aan een inline frame of object geeft, kun je gebruiken in het TARGET attribuut van de hyperlink.

<A HREF="htmldoc08.html" TARGET="obj">Document 3</A>

Als je gebruik maakt van de oplossing met het OBJECT element, kun je in Microsoft Internet Explorer het ingesloten HTML-document alleen vervangen via een hyperlink in het ingesloten document zelf. In Netscape Navigator 6.2 en hoger, Mozilla, Firefox en Opera werkt het ook met een hyperlink in het hoofddocument of in een ander frame.

Van de weergave van dit voorbeeld is een schermafdruk gemaakt.

Voorbeeld IFRAME en OBJECT

Bekijk in een nieuw venster of de browser een ingesloten document kan vervangen.


Vervolg: Java applets



Inhoud onderdeel | Inhoud HTML | Inhoud CSS | Trefwoordenregister | Begin

Handleiding HTML (https://www.handleidinghtml.nl/)
Copyright © 1995-2021 Hans de Jong
Laatste wijziging: 5 december 2004