Hulpmiddelen


Handleiding HTML Inhoud HTML | Inhoud CSS | Trefwoordenregister | Begin


Inhoud onderdeel: Introductie hulpmiddelen | HTML- en CSS-editors | Validators | Linkcheckers | Browsers | FTP-programma's | Grafische programma's


HTML- en CSS-editors

HTML-documenten zijn ASCII-bestanden. Dat wil zeggen dat ze gemaakt kunnen worden met een gewone tekst-editor, zoals Kladblok (Notepad) van Windows. Nadeel van zo'n eenvoudige tekst-editor is dat je de code geheel met de hand moet intypen. Daarom zijn er in de loop van de tijd speciale HTML-editors ontwikkeld, waarmee je de code kunt invoeren via menu-opties, knoppenbalken en/of de rechter muistoets. Dergelijke editors zijn er inmiddels in een groot aantal, variërend van eenvoudig tot geavanceerd. Voorbeelden van een tekst-georiënteerde editors zijn het hier niet beschreven HTML-Kit (dat zowel in een gratis als een betaalversie verkrijgbaar is) als het geavanceerde en hoog gewaardeerde HomeSite.

Naast de tekst-georiënteerde editors zijn er ook WYSIWYG-editors, waarbij WYSIWYG staat voor What You See Is What You Get. Deze editors geven het document weer in een vorm, die een benadering is van hetgeen je in de browser ziet. Omdat de code op de achtergrond verzorgd wordt, hoef je bij het gebruik van dit soort editors maar beperkt kennis van HTML te hebben. Wanneer je slechts incidenteel een HTML-document maakt, kan dat een voordeel zijn. Als je echter regelmatig HTML-documenten produceert, kan het verlies van de controle op de opgenomen code een nadeel zijn. Vooral ook omdat de code bij dit soort editors niet altijd volgens de specificaties is en daardoor tot foutmeldingen bij de validatie leidt. Bekende voorbeelden van WYSIWYG-editors zijn Dreamweaver van Adobe en Expression Web (de vervanger van het vroegere Frontpage) van Microsoft. Een gratis WYSIWYG-editor is het op de Gecko lay-out engine van Mozilla gebaseerde KompoZer.

Soms hebben HTML-editors (eenvoudige) mogelijkheden ingebouwd om stylesheets te maken. Wanneer je meer uitgebreide mogelijkheden tot je beschikking wilt hebben, dan kun je kiezen voor een aparte CSS-editor. Een bekend voorbeeld is TopStyle.

Hierna worden de tekst-georiënteerde HTML-editor HomeSite en de CSS-editor TopStyle beschreven.

HomeSite

Tot de beste HTML-editors behoort zonder twijfel HomeSite. Het biedt veel gebruiksgemak en een groot aantal geavanceerde mogelijkheden. Uitgebreide wizards zijn er voor het maken van frames, tabellen, scripts en stylesheets. Elementen kunnen ingevoegd worden via de rechter muisknop, of met behulp van één van de zelf te configureren knoppenbalken. Door rechts te klikken op de activering van een element en te kiezen voor bewerken, wordt een dialoogvenster geopend waarin ook de nieuwste attributen uit HTML 4.0 zijn opgenomen. De opties Tag Insight en Tag Completion maken het mogelijk tijdens het typen attributen en de beëindiging van een element snel toe te voegen. Uitgebreide mogelijkheden zijn er voor zoeken en vervangen. HomeSite bevat een ingebouwde HTML-validator voor het controleren van de HTML-code, maar de resultaten van de controle zijn helaas niet altijd correct. Als alternatief kan echter ook de Professional versie van het programma CSE HTML Validator in HomeSite geïntegreerd worden. Spellingcontrole is in meerdere talen beschikbaar. Een ingebouwde linkchecker test of de hyperlinks in een enkel document of in een hele site kloppen. HomeSite heeft een eigen ingebouwde browser, maar ondersteunt ook Internet Explorer als interne browser.
In het voorjaar van 2009 is de ontwikkeling van HomeSite door Adobe stopgezet.

TopStyle

Met de CSS-editor TopStyle kun je stylesheets maken en bewerken. Met behulp van de Style Inspector kun je stijleigenschappen selecteren, voorzien van waarden en toevoegen aan een stijlblad. In een preview venster kun je direct het resultaat zien. Met de Style Checker kun je een style sheet laten controleren en krijg je als resultaat te zien op welke punten het niet voldoet aan de verschillende specificaties. Bovendien wordt per versie van de belangrijkste browsers aangegeven of er problemen in de weergave zijn te verwachten, omdat eigenschappen niet of niet correct ondersteund worden. Het Site Report geeft aan of de relaties tussen de gedefinieerde stijlen en de HTML-documenten kloppen: zijn er stijlen die niet gebruikt worden in de HTML-documenten, of wordt vanuit de HTML-documenten verwezen naar stijlen die niet gedefinieerd zijn. Wanneer je de controle door Topstyle wilt aanvullen met een beoordeling door de online CSS-validator van het W3C, dan kan dat direct vanuit het programma.
Meer informatie: TopStyle.


Vervolg: ValidatorsInhoud onderdeel | Inhoud HTML | Inhoud CSS | Trefwoordenregister | Begin

Handleiding HTML (http://www.handleidinghtml.nl/)
Copyright © 1995-2016 Hans de Jong
Laatste wijziging: 11 juni 2015